Găteam în adolescență foarte des deserturi, pentru că nu erau atât de accesibile ca astăzi, prin supermarketuri, dar și pentru că aveam produse de casă mereu la îndemână – ouă, miere, lactate, fructe, etc.

De când am copii, dar și cuptor, gătesc des, însă de cele mai multe ori prefer să le fac checuri, budincă sau muffins – copturi care se prepară mai ușor și nu necesită ornare.

Astăzi am gătit un tort, unul special, după rețeta cea din adolescență. Special deoarece este pentru omul iubit, tatăl copiilor mei și soțul meu care mă susține și ajută în toate. Un cadou ar fi fost banal – un tort făcut de mine, ornat pe la 12:30 noaptea, în care am pus multă pasiune și dragoste – ăsta e cel mai frumos cadou, părerea mea.

tortcapsuna

Turtele se fac separat: 3 ouă, 200 gr zahăr, 250 gr făină, un pachet de zahăr vanilat sau un pic de esență de vanilie (folosesc doar Dr. Oetker), seama de la o jumătate de lămâie și un pachet de praf de copt (folosesc doar Dr. Oetker). Se bat inițial ouăle cu zahărul, iar apoi se adaugă restul și se dă la copt (35-45 min, la 180 grade). pentru una dintre turte puteți adăuga o lingură de cacao și veți obține efectul „Ziua-noaptea”. Faceți 2, maxim 3 turte.

Crema: Smântână de casă (în cel mai bun caz, ea se bate cel mai bine cu zahăr) și zahăr după gust (la 300 gr smântână minim 100 gr zahăr). Eu am folosit smântână din comerț, de 20%, cea mai consistentă la noi fiind cea românească, de la Prodlacta Brașov.

tortzmeura

Ornare: bucățelele din turte, în caz că au ieșit de la cuptor mai denivelate și Pomușoarele Moldovei – adică ce fructe vă plac cel mai mult. Înainte să turnați crema peste turte, stropiți-le cu puțin suc, sirop sau compot. Puteți orna și cu ciocolată sau orice altceva.

noi 2

I-am urat la mulți ani iubitului meu și am împărțit tortul cu cei doi mici devoratori de dulce și cei mai faini colegi, pe care îi avem la Interact Media – AGORA și EA.md, Sens Media și Ad Center.

Asta e ceea ce mi-a ieșit.