Țin minte vremurile când kilogramul de cireșe costa un leu. Aveam doi cireși identici în grădină, mari și doldora în fiecare an. Erau mășcate, cărnoase… din alea de care căutăm noi acum pe la piață.

 

Unul dintre cireși era foarte aproape de depozitul cu fân, iar într-un an, câutând cireșe mai coapte pe acoperișul din ardezie, am aterizat jos până să gust cireșele. Erau vreo trei metri înălțime și noroc de cățelul peste care am căzut și care mi-a amortizat un pic căderea, că de altfel era mai rău…

Să trec la cireșe. Am cules într-un an câteva căldări de cireșe, cu coadă, frumos, așa cum le place chișinăuienilor, și am mers împreună cu o prietenă din mahala (și ea având vreo două căldări) să le vindem la piața de la Botanica. Eram în clasa a 6-a sau a 7-a, nu mai mult, însă microbuzul ne ducea și lua exact de lângă locul une preconizam să le vindem. Am vândul cireșele toate, cu 1-2 lei per kilogram și acasă am venit cu câteva zeci de lei. Erau însă bani munciți, în sudoarea frunții.

De atunci au trecut mai puțin de 20 de ani, vreo 15 cred, însă kilogramul de cireșe, din alea cărnoase, de care caută chișinăuienii, costă 20-25 de lei. Nu am văzut decât 2-3 comercianți la Piața Delfin de la Buiucani care să fi cules singuri cireșele. Vânzarea lor a devenit business mult prea profitabil, pentru deținătorii de tarabe stradale care merg la ora 5 și se aprovizionează de la bază, iar nouă ne spun că numai ce le-au cules (cireșele, căpșunile). Curios un lucru, au crescut oare în acești 15 ani salariile cetățenilor din Chișinău cu 20%? Miram-aș. Costul Kg-ului de cireșe însă a crescut!